Rézfúvós - Erkel új

Title
Tartalomhoz ugrás

Rézfúvós

Iskolánkról > Tanszakok
Jelenleg két tanár tanít a rézfúvós tanszakon egész állásban: trombitát, kürtöt, mélyszárnykürtöt (tenor) és harsonát. Ezenkívül furulyát is oktat mindkét nevelő.
A hangszer erős hangja a bérházi lakásokban nagyon áthallatszik, ezért a szülők inkább a "halkabb" hangszerekre íratják gyermekeiket. E két ok miatt lehetőségeink korlátozottak a növendékek kiválasztásában. Általában azokat a gyerekeket tudjuk rézfúvós hangszerre irányítani, ahol valamilyen kötődés (ismeretség) van a leendő növendék és tanár között. Erre jó lehetőséget ad a furulyás növendék, aki már ismeri és szereti tanárát.
Rézfúvós hangszert kilenc éves kor után célszerû elkezdeni, ha megvolt a fogváltás. Elõször inkább a trombitát javasoljuk, mert a nagyobb hangszerek súlyukkal megterhelik a kicsi gyermeket. Késõbb javasoljuk a mélyebb rézfúvósra való áttérést. Ez általában sikeres szokott lenni, hiszen az eddig tanult technikákat (levegõvétel, szájtartás, nyelvindítás, esetleg fogásmód azonosság - trombita és tenor esetén) tudja alkalmazni és a másfajta fúvóka jobban megfelel anatómiai adottságainak.
Az elmúlt években 3 növendékünk került zenemûvészeti szakközépiskolába felvételre a tanszakról: Fábián Pál, Tihanyi Ádám, Koczur Szabolcs.
Ha a növendéknél az alapvető funkciók rögződtek, javasoljuk az utánpótlás zenekarba való játékot.

Tanáraink:

Román Géza - trombita
Soltész Kálmán - kürt, szolfézs
Szicsó István - kürt
Vissza a tartalomhoz